Bezlepek

Někteří alergici, celiaci a lidé trpící Crohnovou horobou musí jíst pouze potraviny bez lepku, protože jejich trávicí ústrojí neumí zpracovat a fektivně spotřebovat živiny z potravy. Lepek (neboli gluten) je pro ně nebezpečný a může zanechat trvalé zdravotní následky, například revmatoidní artritidu, podvýživu, zánět kloubů, potrat a zhoubné nádory.

Jedny z nenápadných příznaků alergie na lepek jsou plynatost, průjem, bolest břicha, nepravidelná menstruace, afty, únava a psychické potíže.

Co je to lepek?

Lepek je směs dvou bílkovin, které se spolu se škrobem nacházejí v některých obilovinách, hlavně v pšenici, žitu a ječmeni.

Gluten sám o sobě není škodlivý pro zdravé jedince, je zdrojem vlákniny a vitamínů skupiny B. Je součástí těsta, dodává mu pružnost, čím víc se dá těsto natáhnout, tím více je v něm lepku a je kvalitnější.

Naše výrobky

Nabízíme bezlepkovou pizzu, těstoviny, bugery a další pokrmy, u kterých je naše bezlepkové logo.

Výrobou bezlepkových výrobků se zabýváme již devátým rokem.

SZPI Brno – část 1.
SZPI Brno – část 2.
SZPI Brno – část 3.